Kayseri Ticaret Odası Hizmet Binası

Proje Yeri : Kayseri / Türkiye

Proje Yılı :  2014

Proje Alanı : 7020 m2

Proje Kullanım Amacı : Hizmet Binası

Projenin tasarım aşamasında kentlinin ticaret odasıyla entegre yaşayabilmeleri için kentlinin kabul edebileceği, üzerinde yaşayabileceği, sosyal ve kamusal ihtiyaçlarını karşılayabileceği bir tasarım fikrinden yola çıkarak tasarıma başladık.
Mevcut alanda yapılaşmanın yaygın olmaması ve gelişmekte olan bir yapıya sahip olmasından dolayı yenilikçi mimari yaklaşımlar sunduk. Klasik bir küp bina yapmak yerine, tasarımda doluluk boşluklar oluşturarak kullanıcıların rahat edebilecekleri, seyir terası ile kullanıcıları kendine çeken, yeşil örtü uygulaması ile hem ekolojik olarak binanın iklimlendirilmesine olumlu katkı sağlayıp, hem de inşaattan dolayı kaybolacak olan yeşil örtüyü, ekolojik çözümlerle geri kazandık.
Kamusal alanları aktif olarak kullanabilmeyi teşvik ederek, binanın nefes almasını sağladık. Hizmet binası kullanıcıların daha çok yeşil alanlarda rahatça hareket ederek iş verimliğini artırmalarını teşvik ettik.
Bina tasarımda 3 farklı giriş noktası üzerinde durduk.
1) Ana giriş; Binanın kullanıcılarının ve ziyaretçilerinin kullanacağı ana aks üzerinde 9 metrelik yüksek tavanlı bir lobinin karşıladığı ferah bir mekan tasarladık.
2) Restoran girişi; Kullanıcılar Ticaret odasının çatısının altında tamamen bağımsız bir restoranda yemek yemelerini sağladık.
3) Meclis Salonu girişi; Binanın sağ cephesinde yol güzergahı üzerinden giriş yapacakları, aynı zamanda kapalı otoparkı kullanarak direk meclis salonuna geçiş yapılabilecek bir bölüm tasarladık. Böylece toplantıya gelen meclis üyeleri hem ana yol hattı üzerinden giriş yapabilecekleri gibi hem de kapalı otoparktan alternatif girişi kullanabilmelerine olanak sağladık.
Binanın taşıyıcı sisteminde çelik-betonarme ( karma) sistemini kullandık. Binanın sağ cephesine bakan kısımlarında boşaltılan alanların üstünde kalan bölümlerin taşınması için çelik taşıyıcı ayaklar ve bunların üstünde çelik döşeme kullandık. Bina özelinde, enerji etkin yapı tasarım kriterleri göz önünde bulundurularak tasarım ele alındı. Fikir projesi aşamasında mevcut alanın iklimsel verileri doğrultusunda çatıda kurulacak olan solar paneller ile binanın kış ve yaz ihtiyaç duyduğu tüm zayıf akım enerjisini geri dönüşüm kaynaklardan elde edilecek enerji ile kullanılması amaçlandı. Binanın sulama sisteminde lavabo ve tuvaletlerdeki gri suyun ve çatıda kanallar ile toplanacak olan yağmur suyunun depolanarak peyzaj sulamasında ve yine tuvaletlerde kullanılması yönünde işlevsel planlama oluşturulmuştur. Binanın bütününe baktığımızda, hemen tasarım yapılacak olan alanın karşısında yer alan ağaçlık alandan esinlenerek binanın cephesinde yeşil ağırlıklı reflekte camlar ve yeşil tonlarında mozaik kompozit cephe kaplama malzemesi kullandık. Binanın çevresini saran strüktür elemanında ise ahşap görünümlü kompozit eleman kullandık.